BALETNA ŠOLA

Balet je odrska umetnost, ki ima svoje korenine na dvoru francoskega kralja Ludvika XIV. Ta je definiral osnovne pozicije rok in nog ter razne baletne korake in poskoke. Skozi stoletja se je balet razvil do izjemne virtuoznosti, ki vključuje ravnotežne položaje, visoke dvige nog, zahtevna vrtenja, manjše in večje poskoke, križanje nog med poskoki…, pri ženskah pa tudi obvladovanje plesa na konicah prstov (en pointes). Balet prepoznamo po njegovi čudoviti eleganci, preciznosti, občutku lahkotnega lebdenja, izrazni moči in močnem odnosu s klasično glasbo.

BALETNA PRIPRAVNICA
V baletni pripravnici se mladi plesalci učijo osnovnih baletnih elementov preko igre in ustvarjalnosti. Spoznavajo svoje telo in širijo njegove izrazne meje – se učijo lepe, zdrave drže, raztezajo in krepijo mišice, razvijajo koordinacijo, izvajajo preproste korake in skoke, ki jih povezujemo v daljše kombinacije in tematske koreografije. Preko didaktičnih igric razvijajo občutek za prostor, muzikalnost, lastno izraznost in ustvarjalnost. Na tej stopnji je zelo pomembna tudi baletna vzgoja, ki zajema razvijanje spoštovanja do učitelja in soplesalcev, sposobnosti sodelovanja v skupini, samozavesti, sposobnosti nastopanja ter urejenosti.
V baletno pripravnico se otroci vpišejo pri naslednjih starostih:
pripravnica 1 (Metuljčki) 4-6 let
pripravnica 2 (Labodki) 7-9 let

BALETNA
ŠOLA
V baletni šoli, ki obsega 6 razredov, učenci vse bolj poglobljeno spoznavajo balet in širijo klasični baletni vokabular. Učna ura (klas) se začne s talnimi vajami za moč in raztegljivost (samo v prvih razredih), nadaljuje pri drogu z vajami ki postopno ogrejejo telo in ga pripravijo za delo na sredini. Sredina je sestavljena iz adagia (počasnih vaj, ki zahtevajo ravnotežje in vztrajnost) in allegra (hitrih in poskočnih vaj z zapletenimi koordinacijami nog), na koncu ure pa sledi še ples na špicah. Tega se učenke lotijo, ko so po presoji pedagoga dovolj močne in stabilne, pa tudi telesno primerno razvite (običajno v 4. razredu baleta). Učenci na baletni šoli pridobijo veliko ustvarjalnih in odrskih izkušenj – udeležujejo se mnogih društvenih nastopov, najbolj uspešni pa tudi slovenskih baletnih revij in tekmovanj. Pri tem razvijajo samozavest, zmožnost skupinskega sodelovanja, in premagujejo tremo pred nastopanjem.
Ob zaključku vsakega šolskega leta se udeležijo državnih baletnih izpitov na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, pridobijo uradno priznano spričevalo in po šestih letih zaključijo nižjo baletno šolo.
V 5. in 6. razredu imajo možnost priprav in opravljanja izpitov iz nauka o glasbi 1 in 2, ki je obvezen stranski predmet v državnem baletnem šolanju. Učenci imajo ob koncu nižje baletne šole možnost nadaljevati plesno izobraževanje na Konservatoriju za glasbo in balet (gimnazijski program) ali na Umetniški gimnaziji na smeri za sodobni ples.

Za baletno vadbo potrebujete:
baletni dres (ob začetku šolskega leta cela skupina naroči enakega)
roza baletne žabe
mehke baletne copate
baletne špice (od 4. razreda dalje)
baletno figo (elastiko, špange, lasnice in mrežico za lase, vse v barvi las)
Upoštevanje pravil urejenosti je pogoj za udeležbo na uri pa tudi osnova za uspešno vadbo in napredek.

V sezoni 17/18 nastopamo s 30 minutno predstavo Čarovnik iz Oza.
Za sezono 18/19 bomo še sporočili naslov predstave, delovni naslov je Samorog.
Vabljeni k rezervaciji predstave na mojklubbled@gmail.com.

V sezoni 2017/18 bodo poučevale učiteljice:
Claudia Sovre (dela v Operi v Ljubljani kot pomočnica koreografom)
Katarina Čegovnik (končan KGBL, plasala tudi pri Kjari Starič)
Tihe Ivnik (se izobražuje na višji baletni šoli na KGBL)

AVDICIJA
K skupini 4h balerin, ki se udeležujejo tekmovanj in nastopov pri nas in v tujini, vabimo še dodatne plesalke, ki so zaključile 6r baleta oz znajo plesati na špicah, starost od 13-18 let. Prejeli smo več vabil za predstave, nastope v tujini in 4 plesalke ne zmorejo vsega, zato vas vabimo k sodelovanju. Udeležili se bomo tudi tekmovanj v tujini… Za več informacij pokličite na 041 602 082 ali napišite na mail mojklubbled@gmail.com.

Baletna šola Moj klub – skupine 2018/19: 
Metuljčki 4-5 (Bled in Radovljica)
Labodki 6-9 (Bled)
3. in 4 r. (Bled)
tekmovalke (14+) (Bled)
Vabljeni na brezplačne preizkuse.