BALETNA ŠOLA

Balet je odrska umetnost, ki ima svoje korenine na dvoru francoskega kralja Ludvika XIV. Ta je definiral osnovne pozicije rok in nog ter razne baletne korake in poskoke. Skozi stoletja se je balet razvil do izjemne virtuoznosti, ki vključuje ravnotežne položaje, visoke dvige nog, zahtevna vrtenja, manjše in večje poskoke, križanje nog med poskoki…, pri ženskah pa tudi obvladovanje plesa na konicah prstov (en pointes). Balet prepoznamo po njegovi čudoviti eleganci, preciznosti, občutku lahkotnega lebdenja, izrazni moči in močnem odnosu s klasično glasbo.

BALETNA PRIPRAVNICA
V baletni pripravnici se mladi plesalci učijo osnovnih baletnih elementov preko igre in ustvarjalnosti. Spoznavajo svoje telo in širijo njegove izrazne meje – se učijo lepe, zdrave drže, raztezajo in krepijo mišice, razvijajo koordinacijo, izvajajo preproste korake in skoke, ki jih povezujemo v daljše kombinacije in tematske koreografije. Preko didaktičnih igric razvijajo občutek za prostor, muzikalnost, lastno izraznost in ustvarjalnost. Na tej stopnji je zelo pomembna tudi baletna vzgoja, ki zajema razvijanje spoštovanja do učitelja in soplesalcev, sposobnosti sodelovanja v skupini, samozavesti, sposobnosti nastopanja ter urejenosti.

BALETNA
ŠOLA
V baletni šoli, ki obsega 6 razredov, učenci vse bolj poglobljeno spoznavajo balet in širijo klasični baletni vokabular. Učna ura (klas) se začne s talnimi vajami za moč in raztegljivost (samo v prvih razredih), nadaljuje pri drogu z vajami ki postopno ogrejejo telo in ga pripravijo za delo na sredini. Sredina je sestavljena iz adagia (počasnih vaj, ki zahtevajo ravnotežje in vztrajnost) in allegra (hitrih in poskočnih vaj z zapletenimi koordinacijami nog), na koncu ure pa sledi še ples na špicah. Tega se učenke lotijo, ko so po presoji pedagoga dovolj močne in stabilne, pa tudi telesno primerno razvite (običajno v 4. razredu baleta). Učenci na baletni šoli pridobijo veliko ustvarjalnih in odrskih izkušenj – udeležujejo se mnogih društvenih nastopov, najbolj uspešni pa tudi slovenskih baletnih revij in tekmovanj. Pri tem razvijajo samozavest, zmožnost skupinskega sodelovanja, in premagujejo tremo pred nastopanjem.
Ob zaključku vsakega šolskega leta se udeležijo državnih baletnih izpitov na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, pridobijo uradno priznano spričevalo in po šestih letih zaključijo nižjo baletno šolo.
V 5. in 6. razredu imajo možnost priprav in opravljanja izpitov iz nauka o glasbi 1 in 2, ki je obvezen stranski predmet v državnem baletnem šolanju. Učenci imajo ob koncu nižje baletne šole možnost nadaljevati plesno izobraževanje na Konservatoriju za glasbo in balet (gimnazijski program) ali na Umetniški gimnaziji na smeri za sodobni ples.

Za baletno vadbo potrebujete:
baletni dres (ob začetku šolskega leta cela skupina naroči enakega)
baletne žabe
mehke baletne copate
baletne špice (od 4. razreda baleta dalje, +12 let)
baletno figo (elastiko, špange, lasnice in mrežico za lase, vse v barvi las)
Upoštevanje pravil urejenosti je pogoj za udeležbo na uri pa tudi osnova za uspešno vadbo in napredek.

Vpisujemo otroke od 4. leta dalje.
Skupine:
Radovljica
predšolska 4-5 / 1x tedensko 45 min
6-9 / 2x tedensko 1 ura
10 -12 / 2x tedensko 1 ura (nova skupina)
13+ / 3x tedensko 90 min, od oktobra dalje bo trening trajal 2 uri, zaradi postavitve na špice (po potrebi dodatne ure za individualne tekmovalne točke)

Bled
6-9 / 1x ali 2x tedensko 1 ura, odvisno od vpisa
Za urnik in cenik nam pošjite mail na infomojklub@gmail.com.

Vabljeni na brezplačne preizkuse programov od 1. – 3.9.2023.

Vabljeni.