BALETNA ŠOLA

Balet je odrska umetnost, ki ima svoje korenine na dvoru francoskega kralja Ludvika XIV. Ta je definiral osnovne pozicije rok in nog ter razne baletne korake in poskoke. Skozi stoletja se je balet razvil do izjemne virtuoznosti, ki vključuje ravnotežne položaje, visoke dvige nog, zahtevna vrtenja, manjše in večje poskoke, križanje nog med poskoki…, pri ženskah pa tudi obvladovanje plesa na konicah prstov (en pointes). Balet prepoznamo po njegovi čudoviti eleganci, preciznosti, občutku lahkotnega lebdenja, izrazni moči in močnem odnosu s klasično glasbo.

BALETNA PRIPRAVNICA
V baletni pripravnici se mladi plesalci učijo osnovnih baletnih elementov preko igre in ustvarjalnosti. Spoznavajo svoje telo in širijo njegove izrazne meje – se učijo lepe, zdrave drže, raztezajo in krepijo mišice, razvijajo koordinacijo, izvajajo preproste korake in skoke, ki jih povezujemo v daljše kombinacije in tematske koreografije. Preko didaktičnih igric razvijajo občutek za prostor, muzikalnost, lastno izraznost in ustvarjalnost. Na tej stopnji je zelo pomembna tudi baletna vzgoja, ki zajema razvijanje spoštovanja do učitelja in soplesalcev, sposobnosti sodelovanja v skupini, samozavesti, sposobnosti nastopanja ter urejenosti.

BALETNA
ŠOLA
V baletni šoli, ki obsega 6 razredov, učenci vse bolj poglobljeno spoznavajo balet in širijo klasični baletni vokabular. Učna ura (klas) se začne s talnimi vajami za moč in raztegljivost (samo v prvih razredih), nadaljuje pri drogu z vajami ki postopno ogrejejo telo in ga pripravijo za delo na sredini. Sredina je sestavljena iz adagia (počasnih vaj, ki zahtevajo ravnotežje in vztrajnost) in allegra (hitrih in poskočnih vaj z zapletenimi koordinacijami nog), na koncu ure pa sledi še ples na špicah. Tega se učenke lotijo, ko so po presoji pedagoga dovolj močne in stabilne, pa tudi telesno primerno razvite (običajno v 4. razredu baleta). Učenci na baletni šoli pridobijo veliko ustvarjalnih in odrskih izkušenj – udeležujejo se mnogih društvenih nastopov, najbolj uspešni pa tudi slovenskih baletnih revij in tekmovanj. Pri tem razvijajo samozavest, zmožnost skupinskega sodelovanja, in premagujejo tremo pred nastopanjem.
Ob zaključku vsakega šolskega leta se udeležijo državnih baletnih izpitov na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, pridobijo uradno priznano spričevalo in po šestih letih zaključijo nižjo baletno šolo.
V 5. in 6. razredu imajo možnost priprav in opravljanja izpitov iz nauka o glasbi 1 in 2, ki je obvezen stranski predmet v državnem baletnem šolanju. Učenci imajo ob koncu nižje baletne šole možnost nadaljevati plesno izobraževanje na Konservatoriju za glasbo in balet (gimnazijski program) ali na Umetniški gimnaziji na smeri za sodobni ples.

Za baletno vadbo potrebujete:
baletni dres (ob začetku šolskega leta cela skupina naroči enakega)
baletne žabe
mehke baletne copate
baletne špice (od 4. razreda dalje)
baletno figo (elastiko, špange, lasnice in mrežico za lase, vse v barvi las)
Upoštevanje pravil urejenosti je pogoj za udeležbo na uri pa tudi osnova za uspešno vadbo in napredek.

V sezoni 2020/21 lahko gostujemo na vaši lokaciji s predstavo ‘Morska deklica’.
Vabljeni k rezervaciji predstave na mojklubbled@gmail.com.
Nastopamo tudi na prireditvah in na zaključni predstavi, ki se običajno izvede v juniju.
______________________________________________________

SKUPINE SEPTEMBER 2020:

Vsi treningi na obeh lokacijah se pričnejo 7.9. z dnevi odprtih vrat, ki bodo potekali do 13.9.2020.

METULJČKI 4-5, poučuje Tihe Ivnik
BLED četrtek 16.00 – 16.45
RADOVLJICA torek 17.30 – 18.15

ZVEZDICE 6-8, poučuje Tihe Ivnik
RADOVLJICA torek 16.15 -17.15 

LABODKE 9-11, poučuje Tiha Celinšek Kaličanin
ponedeljek 18.45-20.00 Bled
sreda 17.15-18.30 Radovljica
petek 17.15-18.30 Radovljica
(priprave na izpite)

5. razred, poučuje Tiha Celinšek Kaličanin
ponedeljek 20.00-21.15 Bled
sreda 18.35-20.00 Radovljica
petek 18.45-20.00 Radovljica
(priprave na izpite)

16+ (že zaključena nižja baletna šola), poučuje Tiha Celinšek Kaličanin
dekleta v tej skupini plešejo še jazz balet in sodobni ples
sreda 15.45-17.10 Radovljica
petek 15.45-17.00 Radovljica

Balet za odrasle, zbiramo prijave za začetno, s predznanjem se lahko priključite skupini 16+

Vabljeni.