SODOBNI PLES

ZGODOVINA: Predhodnik sodobnega plesa Francoz Delsarte je raziskoval gibno izraznost glasbe in petja, izdelal je tripartitni sistem gibanja in ga preizkušal v praksi, kar je imelo močan odmev zlasti v ZDA. V Švici je muzikolog Emil Jacques-Dalcroze razvil evritmiko l.1916. Iz njegove Hellerauske šole je zrasla ena izmed evropskih šol modernega plesa. Madžar Rudolf Laban je v Nemčiji in po izbruhu vojne v Angliji zastavil teoretične osnove sodobnega plesa: dinamično nasprotje napenjanja in sproščanja, opredelitev plesnega prostora in oblikovanje sodobne plesne pisave. Razvil je skupinsko in delavsko (korektivno) plesno vzgojo. Njegova plesna teorija izhaja iz naravnih gibanj.

Danes obstaja mnogo tehnik in pristopov k učenju sodobnega plesa.

TRENING sodobnega plesa (klas) je sestavljen iz dveh delov. Prvi del je povsem fizičen. Tu raziskujemo meje svojega telesa in se preko vaj za moč, tehnike, raztegov in koordinacijskega ozaveščanja ter organiziranje telesa v prostoru pripravimo na drugi del treninga. Drugi del treninga se menja odvisno glede na cilje, ki si jih zastavimo skupaj s plesalci. Poudarek je na razvoju lastnega plesnega materiala preko različnih improvizacijskih tehnik ter izraznosti povezanih z gibom in zgodbo.

Sodobni ples je primeren za vse, ki jih zanimata ples in sporočilnost telesa. Odličen je tudi za plesalce baleta in jazza,  gimnastike, acrobatic pola in drugih plesnih zvrsti, saj jim povečuje plesno izraznost in ustvarjalnost v gibu, kar plesalkam izboljša tudi tekmovalne rezultate.

Za trening potrebujete le bosa stopala in udobna oblačila ter poleg kratkih še dolge rokave, saj se nekatere tehnike izvajajo na tleh.

V sezoni 2022/23 bodo treningi potekali v Radovljici.
Za urnik in cenik nam pošjite mail na infomojklub@gmail.com.

Vabljeni.